They do it with mirrors

THEY DO IT WITH MIRRORS

Σ’ αυτή την συνύπαρξη , οι τρεις γυναίκες εικαστικοί εξερευνούν με έργα επιφάνειας και χώρου, σχέδια, εκτυπώσεις, εγκαταστάσεις και βίντεο-γλυπτική, τα αδιέξοδα και επιπόλαια εικονογραφικά στερεότυπα και τους συγκεκριμένους ρόλους που αποδίδονται στις γυναίκες.

Οι δουλειές τους παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα σύγκλιση, καθώς σε μεγάλο μέρος της δουλειάς τους και οι τρεις είτε υποδύονται ρόλους,  είτε «κλωνοποιούν»  τον εαυτό τους, είτε δημιουργούν υβρίδια.

Η συνάντηση αυτή των τριών εικαστικών έχει στόχο πρώτα απ’ όλα να εντοπίσει συνδέσεις αισθητικές κι εννοιακές και να διερευνήσει πώς προσεγγίζουν το ίδιο θέμα  καλλιτέχνες από  διαφορετικές χώρες και κουλτούρες: η Tracey Snelling με πολλά δάνεια από την ποπ αμερικάνικη κουλτούρα και τα κόμικς, η Χρυσή Τσιώτα με αναφορές στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τη λογοτεχνία και τέλος η Ελένη Θεοφυλάκτου σχολιάζοντας την ιστορία της τέχνης με δάνεια από το θέατρο. Έπειτα να θέσει ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί το θέμα των ρόλων είναι μια προσφιλής πρακτική των γυναικών εικαστικών στην παρουσία τους στην  ιστορία της τέχνης (Orlan, Cindy Sherman κλπ.); 

Η Ελένη Θεοφυλάκτου αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991. Έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο (2001-2002) ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Χρυσή Τσιώτα γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ecole Nationale des Beaux-Arts de Bourges, Γαλλία (1995 – 1997) και στην Ecole Nationale des Beaux-Arts de St. Etienne, Γαλλία (1992 – 1995), σπούδασε επίσης γραφικές τέχνες στην Ελλάδα (1990 -1992). Δίδαξε φωτογραφία  στην École Régionale des Beaux-Arts de Saint Étienne, Γαλλία (1998 – 2008). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Η Tracey Snelling γεννήθηκε το 1970 στο Όκλαντ της Kαλιφόρνιας. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο San Joaquin Delta College, στο Στόκτον της Kαλιφόρνιας  και φωτογραφία στο Art Studio  του University of New Mexico, στην Aλμπουκέρκη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις HΠA και Eλλάδα και έχει πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις στις HΠA, Oλλανδία και Aγγλία. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές μουσείων στις HΠA.