Όταν ο συμμαθητής μας δεν είχε λεφτά για εισιτήριο το ‘75

Του Ηλία Λογοθέτη

Άνοιξη του ‘75 και αποφασίσαμε ομαδικό σκασιαρχείο από την σχολή μας (Σχεδιαστών – Διακοσμητών στα Καμίνια). Ο Νίκος ήταν δισταχτικός για καφέ στο Τουρκολίμανο, μα κάτω από την πίεση των υπόλοιπων υποχώρησε!

Ξινός του βγήκε ο καφές του Νίκου. Φύσαγε και ξεφύσαγε μέχρι να φτάσουμε στον σταθμό του Ηλεκτρικού που τότε ήταν ιδιοκτησία του Ανδρεάδη.

– Γαμώτο ήπια καφέ και τώρα δεν έχω χρήματα να γυρίσω στην Αθήνα μας είπε αφήνοντας στην άκρη τις ντροπές του.

– Τώρα το λες ρε μαλάκα; Του λέει ο Γρηγόρης ο ΠΠΣΠης (Μαοϊκός). Έπρεπε να μας το πεις στην καφετέρια που είχαμε χώρο να συνεδριάσουμε!

– Τι μαλακίες λες τώρα ρε Γρηγόρη πετάχτηκε ένα άλλος. Θα τσοντάρουμε όλοι και θα του βγάλουμε το εισιτήριο! Όλα τα θέματα πια, πολιτικά τα κάνεις!

– Μα είναι πολιτικό το θέμα ρε! Και μάλιστα βαθιά πολιτικό! Αγρίεψε ο Γρηγόρης! Ελάτε δω μας λέει και μπαίνουμε στον σταθμό, πάμε σε μια γωνιά λέει να κάτσουμε κατάχαμα και να κάνουμε γενική συνέλευση τάξης μια που είμαστε σχεδόν όλοι και όλες!

Καθίσαμε, και άρχισε να μας λέει για το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, για τον κοινωνικό χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς, και πάνω απ’ όλα, ότι ο συμμαθητής μας δεν έχει ανάγκη της «φιλανθρωπίας» μας, μα την συμπαράσταση μας στον αγώνα του για δωρεάν μόρφωση!

Παμψηφεί λοιπόν αποφασίσαμε να τον συνοδεύσουμε μέχρι τον Άγιο Νικόλαο που έμενε, χωρίς να βγάλει κανένας μας εισιτήριο!

Μπήκαμε στον ηλεκτρικό, και σε όλη την διαδρομή τραγουδούσαμε αντάρτικα τραγούδια! Όταν φτάσαμε στον Άγιο Νικόλαο, βγήκαμε στην αποβάθρα, μαζευτήκαμε όλοι ένα μπουλούκι, και αρχίσαμε να φωνάζουμε προχωρώντας προς την έξοδο.

<<ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗ>>!!

Ποιος ελεγκτής μπορούσε να μας σταματήσει; Περάσαμε την έξοδο, πήγε ο Νίκος στο σπίτι του, και οι υπόλοιποι γυρίσαμε στον ηλεκτρικό βγάζοντας αυτή τη φορά εισιτήριο να πάει ο καθένας στο σπίτι του.

Πέρασαν 40 χρόνια…

Και σήμερα κατεβάζουν μαθητές από το λεωφορείο γιατί δεν έχουν εισιτήριο! Ταπεινώνοντας τον! Εξευτελίζοντας τον, αυτόν και την οικογένεια του!

Και εμείς; ΠΩΣ αντιδρούμε εμείς στην βαρβαρότητα του σημερινού καπιταλισμού με την βιτρίνα Τσίπρα;

Γαμώτο λείπει ο Γρηγόρης…