Ανικανότητα και ξιπασιά

Του Μάριου Αθανασίου*                        

        

Εξαγριώθηκε το πολιτικό σύστημα με τη φράση του Τσίπρα περί εξουσίας. Φτάσανε στο σημείο να μιλήσουν και για κίνδυνο της δημοκρατίας. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για υποκρισία, δεν μιλάμε μόνο για «επαγγελματίες» πολιτικούς, αλλά και για επικίνδυνους αλαζόνες καιροσκόπους.

Εξαιρώ από τους χαρακτηρισμούς το ΚΚΕ, γιατί δεν είχε ποτέ θέση ευθύνης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα, λοιπόν, δεν ξέρει τι είναι η εξουσία. Ασκούσε μόνο διοίκηση δημοκρατικά και διακριτικά. Μόνοι τους έγιναν υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μόνοι τους άλλαζαν οι αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, μόνες τους πήγαιναν οι μαύρες σακούλες προεκλογικά στα γραφεία των κομμάτων, μόνοι τους οι καναλάρχες έδιναν γραμμή, έτσι, χωρίς όφελος, οι μίζες δεν είχαν αποδέκτες, μόνα τους έγιναν τα σκάνδαλα της Siemens και της Novartis, μόνο του στήθηκε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης που πήγε να τινάξει στον αέρα την ήδη χρεοκοπημένη χώρα.

Στις Βρυξέλλες, όταν επάνω γίνονταν διαπραγματεύσεις, κάτω πήγαιναν τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έλεγαν «μην τα βρείτε με αυτόν, να έρθουμε εμείς και θα τα βρούμε όπως θέλετε». Αυτό το έκαναν για να μην ταράξουν τη δημοκρατία! Δεν αναφέρομαι σε λάθος πολιτικές επιλογές, που θα ήταν κατανοητό. Ολα τα παραπάνω είναι παρακρατική χρήση της εξουσίας από αυτούς που σήμερα «εξαγριώθηκαν». Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να είσαι δεξιός πολιτευτής αυτές τις μέρες.

Να μην μπορείς να οργανώσεις ούτε αγώνα 5×5, να έχεις ακροδεξιά πολιτική χωρίς ακροατήριο, τα συμφέροντα που σε στήριξαν σε περιμένουν στη γωνία, να είσαι ανύπαρκτος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό να μην πείθεις ούτε τους μετακλητούς σου, να συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος δεν σε αγαπάει ούτε σε στηρίζει, αλλά σε ανέχεται. Από την άλλη, ο πολιτικός σου αντίπαλος, έπειτα από μια δύσκολη θητεία, είναι εκεί.

Ο μόνος πρωθυπουργός που δεν κρύφτηκε, έχασε μόνο 4% και το χειρότερο.. δεν έχει ούτε ένα σκάνδαλο στην πλάτη του. Τον είπανε ψεύτη, αμερικανάκι, κομμουνιστή, μερκελιστή, άθεο, εξωγήινο. Δεν είναι ένας από αυτούς και θα έχει αυτό το πλεονέκτημα. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία. Ετσι δικαιολογείται και το σημερινό ξέσπασμα. Είναι μεγάλη αυθάδεια και θράσος να αντιμετωπίζουν ακόμα τον λαό λες και είναι ηλίθιος και πολύ επικίνδυνος: ο συνδυασμός της ανικανότητας και της ξιπασιάς.

*ηθοποιός