Το αγγλικό δίκαιο

ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εν τω μεταξύ, παρά την απουσία επίσημης ενημέρωσης, όλες οι πληροφορίες και τα ρεπορτάζ συγκλίνουν στο δεδομένο ότι ήδη η ελληνική πλευρά, από νωρίς, έχει αποδεχθεί – έναντι της μείωσης του εξωπραγματικού επιτοκίου που αρχικά ζητούσαν οι ομολογιούχοι – να διέπονται τα νέα ομόλογα από το αγγλικό δίκαιο: το δίκαιο των δανειστών, το οποίο προβλέπει εμπράγματες εγγυήσεις επί των περιουσιακών στοιχείων της χώρας με δικαιώματα κατάσχεσης.


Ας δούμε τώρα την εικόνα που θα προκύψει:

•    Υπό το ίδιο (βρετανικό) δίκαιο θα βρίσκονται το δάνειο της τρόικας, τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI, αλλά και το επόμενο δάνειο της τρόικας.
•    Σχεδόν μηδαμινό θα είναι το τελικό όφελος ως προς τη μείωση του χρέους, δεδομένου ότι το επιδιωκόμενο «κούρεμα» των 100 δις θα συνοδευτεί από ισόποσο νέο δάνειο.

Αν όμως, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα κριθεί πάλι – που θα κριθεί! – ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο; Τότε η Ελλάδα δεν θα έχει την ευχέρεια, έχοντας παραχωρήσει τον παράγοντα του δικαίου, να προχωρήσει σε νέα μείωση του χωρίς να βρεθεί υπό κατάσχεση.
Και, βεβαίως, ας μην ξεχνάμε το βασικότερο: Η πλήρης διασφάλιση των δανειστών από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεωκοπίας είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την πραγματοποίηση της. Θα έχουν εκλείψει όλοι οι ενδοιασμοί όσων επιδιώκουν αυτή την κατάληξη.