Μια δράκα αγράμματων μπλοφαδόρων

Του Μανόλη Μαυραντωνάκη

Για δεκαετίες μια δράκα αγράμματων μπλοφαδόρων, που λέει και το τραγούδι, μας έχουν γανώσει τα αυτιά ότι για να δούμε ανάπτυξη πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο και να εμπιστευτούμε τις υποδομές μιας χώρας στους καλούς ιδιώτες.

Και φυσικά υπάρχουν και οι ηλίθιοι που τους πιστεύουν.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το βλέπουμε κάθε φορά που βρέχει, έχει ζέστη, χιονίζει.

Από το σκόιλ ελικικου, μέχρι την αποκλεισμένη Αττική οδό κι από το ξεπούλημα της ΔΕΗ μέχρι τα τρένα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η αιτία είναι η ίδια.

Μια χούφτα κλεφτοκοτάδες μέλη της οικονομικής ελιτ της χώρας και άλλη μια χούφτα πολιτικοί που ντιλάρουν συμφωνίες μεταξύ τους. Όλα πληρώνονται με δημόσιο χρήμα. Κυριολεκτικά όλα. Από τα οδικά δίκτυα μέχρι τα γήπεδα των ποδοσφαιρικών ομάδων που διατηρεί αυτή η οικονομική ελίτ για να έχει και ένα ιδιωτικό στρατό ηλιθίων όταν παραστεί ανάγκη.

Γίνονται και σε άλλες χώρες αυτά. Φυσικά και γίνονται. Όλος ο καπιταλισμός έτσι δουλεύει. Μόνο που γίνονται σε εξαιρετικά υψηλότερο επίπεδο.

Στην Ελλάδα ΟΛΑ, όλες οι δουλειές γίνονται με το σύστημα χρεοκοπημένες επιχειρήσεις κλεφτοκοτάδων και κροίσων χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρήμα με αντάλλαγμα την πολιτική εξουσία.

Δεν ξέρεις τι να πρωτοαναφέρεις.

Τα εκχιονιστικά στην Αττική οδό που δεν είδε ποτέ κανείς;

Τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τις βλάβες στη ΔΕΗ και έμειναν χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα;

Τα νοσοκομεία που έμειναν χωρίς φαγητό γιατί ο εργολάβος δεν πήγε ποτέ;

Τα τρένα που έμειναν στη μέση του πουθενά;

Και λέω μόνο όσα έγιναν το τελευταίο 24ωρο. Αν βάλουμε, ξέρω γω, του τελευταίου 12μηνου θα γράφω μέχρι αύριο.

Θα ξεχαστεί κι ο χιονιάς και η σύμπραξη κλεφτοκοτάδων και κυβέρνησης ή μάλλον καθεστώτος γιατί κυβέρνηση δεν το λες αυτό το σίχαμα , θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί η σύμπραξή τους και στην υγεία και στην εκπαίδευση και όπου αλλού οι κλεφτοκοτάδες μυρίζουν άπλετο δημόσιο χρήμα.

Στην Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει όχι απλά η οικονομία αλλά κυρίως αυτό που λέμε ιδεολογία . Κι αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει.