Διακήρυξη της Λισαβόνας

«ΤΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ – ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Ποτέ πριν η Ευρώπη δεν υπήρξε τόσο πλούσια όσο σήμερα. Ταυτόχρονα, ποτέ πριν δεν είχε τόσες ανισότητες. Δέκα χρόνια μετά την έκρηξη μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης για την οποία οι λαοί μας ποτέ δεν θα έπρεπε να πληρώσουν, διαπιστώνουμε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι κυβερνώντες καταδίκασαν τους λαούς μας σε μια χαμένη δεκαετία.

Η δογματική, παράλογη και αναποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας δεν κατάφερε να επιλύσει κανένα από τα δομικά προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτήν την κρίση. Αντιθέτως, γέννησε τεράστια και αχρείαστα δεινά για τους λαούς μας. Με το πρόσχημα της κρίσης και των σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής, οι κυβερνώντες προσπάθησαν να ξηλώσουν τα συστήματα δικαιωμάτων και κοινωνικής προστασίας που χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να κατοχυρωθούν. Καταδίκασαν γενιές νέων στη μετανάστευση, την ανεργία, την επισφάλεια, τη φτώχεια. Χτύπησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα τους πιο ευπαθείς, δηλαδή αυτούς ακριβώς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την πολιτική και το κράτος. Προσπάθησαν να μας συνηθίσουν στην ιδέα ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση θα περιορίζεται σε επιλογή μεταξύ ενός φιλελεύθερου στάτους κβο και της ακροδεξιάς απειλής.

Ήρθε η στιγμή της ρήξης με τον ζουρλομανδύα των ευρωπαϊκών συνθηκών οι οποίες επιβάλουν τη λιτότητα και ευνοούν τις φορολογικές και κοινωνικές αθέμιτες πρακτικές (ντάμπινγκ). Ήρθε η ώρα όσων πιστεύουν στη δημοκρατία να κάνουν ένα νέο βήμα ώστε να σπάσουν αυτό το απαράδεκτο καθοδικό σπιράλ. Πρέπει να θέσουμε ένα αβίωτο, αναποτελεσματικό και άδικο οικονομικό σύστημα στην υπηρεσία της ζωής και υπό τον δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών. Έχουμε ανάγκη από θεσμούς στην υπηρεσία των δημόσιων ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, που αποτελούν την υλική βάση της ίδιας της δημοκρατίας. Έχουμε ανάγκη ένα κίνημα λαϊκό, κυρίαρχο, δημοκρατικό, το οποίο υπερασπίζεται τις λαμπρότερες κατακτήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων μας, των μανάδων και των πατεράδων μας, ένα κίνημα ικανό να κληροδοτήσει στις μελλοντικές γενιές μια δίκαιη, βιώσιμη και αειφόρο κοινωνική τάξη.

Σε αυτό το πνεύμα της ανυποταξίας μπροστά στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, της δημοκρατικής εξέγερσης, της εμπιστοσύνης στις δημοκρατικές ικανότητες των λαών μας μπροστά στο θνήσκον σχέδιο των ελίτ των Βρυξελλών, κάνουμε σήμερα στη Λισαβόνα ένα βήμα μπροστά. Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης, να ενωθούν στο καθήκον οικοδόμησης ενός διεθνούς, λαϊκού και δημοκρατικού κινήματος για να οργανώσουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της κυριαρχίας των λαών μας ενώπιον μιας παλιάς και άδικης τάξης, και μιας αποτυχίας που μας οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή.

Αυτοί που θέλουν την υπεράσπιση της οικονομικής δημοκρατίας, ενάντια στους μεγάλους απατεώνες και το 1% το οποίο ελέγχει μεγαλύτερο πλούτο από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη… Αυτοί που θέλουν την πολιτική δημοκρατία, ενάντια σ’ αυτούς που ξεθάβουν τις σημαίες του μίσους και της ξενοφοβίας… Αυτοί που θέλουν τη φεμινιστική δημοκρατία, ενάντια σε ένα σύστημα που καθημερινά και σε όλους τους τομείς της ζωής επιβάλει διακρίσεις στο μισό πληθυσμό… Αυτοί που θέλουν την οικολογική δημοκρατία, ενάντια σε ένα αβίωτο οικονομικό σύστημα που απειλεί τη συνέχιση της ίδιας της ζωής στον πλανήτη… Αυτοί που θέλουν τη διεθνή δημοκρατία και την ειρήνη, ενάντια σε αυτούς που θέλουν να οικοδομήσουν για μια ακόμη φορά την Ευρώπη του πολέμου… Αυτοί που μοιράζονται τις αξίες της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών αρχών της ευζωίας… Όλοι αυτοί θα βρουν στο κίνημα αυτό το σπίτι τους.

Κουραστήκαμε να περιμένουμε. Κουραστήκαμε να πιστεύουμε αυτούς που μας κυβερνούν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Ξεκινάμε τη δουλειά για να οικοδομήσουμε ένα νέο σχέδιο οργάνωσης για την Ευρώπη. Μιας οργάνωσης δημοκρατικής, δίκαιας και ισότιμης, η οποία θα σέβεται την κυριαρχία των λαών. Μιας οργάνωσης στο ύψος των προσδοκιών μας και των αναγκών μας. Μιας νέας οργάνωσης, στην υπηρεσία του λαού.

Καταρίνα Μάρτινς / Μπλοκ της Αριστεράς (Πορτογαλία)

Ζαν-Λικ Μελανσόν / Ανυπότακτη Γαλλία

Πάμπλο Ιγκλέσιας/ Podemos (Ισπανία)