«Έξοδος» από τα μνημόνια; Νο1

Με αφορμή το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα, δανείζομαι και μεταφέρω το εξαιρετικό άρθρο του αγαπημένου μου φίλου Μενέλαου Γκίβαλου, που δημοσίευσε πρόσφατα στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Ελπίζω ο καθηγητής να μην με μαλώσει…που αξιοποιώ τις πολύτιμες σκέψεις του.

“κάθε εξέλιξη που ευνοεί την πολιτική και κοινωνική δημοκρατία και συγκρούεται με τα στυγνά οικονομικά συμφέροντα αποτελεί για τη διαπλοκή «θανατηφόρο» περιβάλλον, της στερεί το ζωτικό της χώρο. Γι’ αυτό και η διαπλοκή βρίσκεται στα «κάγκελα». Πρώτος, άμεσος στόχος, η απαξίωση, ο μηδενισμός της σημασίας της εξόδου από τα μνημόνια, η αφαίρεση κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, ο ευτελισμός ή και η ματαίωση κάθε μέτρου που θα συνέβαλε στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια εκχυδαϊσμένη εκδήλωση μιας «βουλιμίας για την εξουσία» που προέρχεται από τις ηγεσίες των κομμάτων του «συστήματος».. Αυτή η ερμηνεία είναι ανεπαρκής και επιεικής. Πρόκειται για τη λυσσώδη αντίδραση ενός συστήματος συμφερόντων, ενός «καθεστώτος» που δεν αγωνίζεται απλώς για την κατάληψη της εξουσίας, αλλά για την ίδια την επιβίωσή του. Τρόμος και πανικός καταλαμβάνει τους φορείς του «καθεστώτος» στο ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο και να ενισχυθούν τα εισοδήματα. Ο πανικός και η απόγνωση κορυφώνεται για τη δικαστική εξέλιξη των σκανδάλων Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ ή του Noor 1… όπου κάθε καταδικαστική απόφαση θα αποτελέσει καίριο καθοριστικό πλήγμα για το ίδιο το «καθεστώς».