Ας γράψουν

ΑΣ ΓΡΑΨΟΥΝ

By SkoulikiTom

Skouliki Tom, θα γράψεις γι α τον Φιντέλ;

Όχι, τι να γράψω για τον Φιντέλ;

Ας γράψουν οι άλλοι.

Που τον ξέρουν.

Γιατί εγώ δεν τον ξέρω.

Γιατί όσο κι αν διαβάσεις για ανθρώπους σαν αυτόν ποτέ δεν θα τους μάθεις.

Ποτέ δεν θα κατανοήσεις τι τους οδήγησε να κάνουν όσο έκαναν, να ζήσουν όπως έζησαν. 

Ας γράψουν οι άλλοι λοιπόν.


Ας γράψουν ότι ήταν ανέκαθεν κομμουνιστής κι ας μην υπήρχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας όταν έγινε η κουβανική επανάσταση.

Ας γράψουν ότι δεν έγινε ποτέ πραγματικός κομμουνιστής κι ας εθνικοποίησε 166 αμερικανικές επιχειρήσεις.


Ας γράψουν ότι δεν ήταν σοσιαλιστής κι ας έφτιαξε ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο και εξάλειψε τον αναλφαβητισμό.

Aς γράψουν ότι ήθελε να κάνει την Κούβα σοβιετία κι ας μην είχε καμία σχέση το καθεστώς του με τα αυταρχικά σοβιετικά καθεστώτα.

Ας γράψουν ότι ήταν αήττητος κι ας ηττήθηκε πολλάκις προτού μπει θριαμβευτής στην Αβάνα το 1959.

Ας γράψουν ότι κέρδισε μόνος του κι ας είχε απομείνει με μόλις 16 δικούς του άντρες μετά την ήττα του το 1956.

Ας γράψουν ότι πήρε την εξουσία με τη βία κι ας κέρδισε την αυθόρμητη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους του κουβανικού λαού που τάχθηκε στο πλευρό του.

Ας γράψουν ότι δεν ήταν ηγέτης κι ας ηγήθηκε μιας λαϊκής επανάστασης.

Ας γράψουν ότι ήταν δικτάτορας κι ας απάλλαξε την Κούβα από τον διεφθαρμένο δικτάτορα Μπατίστα που είχε μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά των Αμερικάνων.

Ας γράψουν ότι δεν ήταν επαναστάστης κι ας τα έβαλε με την αυτοκρατορία των HΠΑ.

Ας γράψουν ότι ήταν πραξικοπηματίας κι ας ήταν οι Αμερικάνοι που προσπάθησαν 638 φορές να τον δολοφονήσουν για να ξαναπάρουν τον έλεγχο της χώρας.

Ας γράψουν ότι ήταν δημοκράτης κι ας κατάργησε οποιαδήποτε διάκριση εξουσιών καταπατώντας ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ας γράψουν ότι απομόνωσε την Κούβα από τον υπόλοιπο κόσμο κι ας ήταν οι ΗΠΑ που της επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο – διαρκεί μέχρι σήμερα – και την οδήγησαν στην αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης.

Ας γράψουν πως έκανε τα πάντα με τις πλάτες των Σοβιετικών κι ας απέτρεψε μόνος του αμερικανική εισβολή στην Κούβα το 1961.

Ας γράψουν ότι δεν ήταν αλαζόνας κι ας βρέθηκε ο πλανήτης ένα βήμα πριν τον πυρηνικό πόλεμο με την Κρίση των Πυραύλων.

Ας γράψουν ότι δεν είχε όραμα για τον κόσμο κι ας χρηματοδοτούσε επαναστατικά κινήματα στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Ας γράψουν ότι έφτιαξε κοινωνικό κράτος-πρότυπο κι ας γνώρισε η Κούβα επί των ημερών του τεράστιες ελλείψεις σε στέγη και εργασία βουτηγμένη μέσα στην απόλυτη φτώχεια.

Ας γράψουν ότι είχε την αποδοχή ολόκληρου του κουβανικού λαού κι ας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οι Κουβανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ας γράψουν ότι τελικά λύγισε κι ας κατόρθωσε να κρατήσει την Κούβα όρθια ακόμα και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ας γράψουν ότι ήταν δαίμονας.

Ας γράψουν ότι ήταν άγγελος.

Ας γράψουν ό,τι θέλουν.

Εγώ θα γράψω απλώς ότι ήταν Ο Τελευταίος Ήρωας.