Αποδιοπομπαίος τράγος

Του Θανάση Παπαγεωργίου

Στην Βίβλο περιγράφεται μια εξιλαστήρια τελετή που έμεινε με τον όρο ‘’αποδιοπομπαίος τράγος’’. Με τον όρο ‘’σύμπλεγμα του αποδιοπομπαίου τράγου’’ εννοείται, στην αναλυτική ψυχολογία, η ασυνείδητη ατομική ή ομαδική προβολή ενός πλέγματος ανεπιθύμητων σκέψεων πάνω σε δεδομένο άτομο, που αναλαμβάνει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για τα προβλήματα του ατόμου ή της κοινότητας. Υφίσταται τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και οικογένειας, ομάδας, κοινότητας, ακόμη και μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τότε, μας λέει η Βίβλος, φορτώνανε το φταίξιμο για τα δεινά στο κεφάλι ενός τράγου, τον έσφαζαν και ξέπλεναν κάθε δική τους ενοχή και ευθύνη. Στη συνέχεια ο άνθρωπος, με διάφορες μεθόδους θρησκευτικού, ψυχολογικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες για κάθε κακό σε κάποιον άλλον, ελπίζοντας να αποφύγει την ατομική ή ομαδική ενοχή του.

Την Κυριακή που μας πέρασε μάθαμε ότι και στην πολιτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια μέθοδος απαλλαγής των ευθυνών και ότι υπάρχει πάντα ένας τράγος που θα φορτωθεί όλες τις αμαρτίες μας, θα σφαγεί και θα απαλλάξει τη χώρα από το κακό που την έχει βρει. Σύσσωμα τα Κόμματα βρήκαν τον τράγο τους στο κόμμα του Σύριζα και χιλιάδες πολίτες ανακάλυψαν, στο πρόσωπο του Τσίπρα ποιος είναι αυτός που τους έχει απανθρωπίσει και τους έχει οδηγήσει στην κατάντια, ψυχική και υλική, που βιώνουν τα τελευταία χρόνια. Ο Σύριζα φταίει για την ανύπαρκτη υγεία, για την ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή, για τους αργυρώνητους δημοσιογράφους, για τη γελοιότητα που ζήσαμε επί εποχής κορονοϊού, για την απαξίωση της Δικαιοσύνης, για το χάλι της Παιδείας και την πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την θησαυρισμό των καναλιών και των ημέτερων φυλλάδων, για την απανθρωπιά της Αστυνομίας στο σπίτι του Ινδαρέ και όχι μόνο, για τους πλειστηριασμούς και το ρεζιλίκι της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και ο αλαζόνας Τσίπρας φταίει για τον μοτοσικλετιστή που σκότωσε το αυτοκίνητο της Ντόρας έξω από την Βουλή, για το ξύλο πού έφαγε ο άλλος μοτοσικλετιστής από τους μπράβους του ανιψιού στη Βασ. Σοφίας και Ξενίας, για το κουρέλιασμα του Συντάγματος, για την απαξιωτική του στάση στο Κοινοβούλιο και τους Βουλευτές, για την επίσκεψη της PEGA στη χώρα και όλο το ρεζιλίκι που ακολούθησε το πόρισμα της, για τον θησαυρισμό πολλών αρίστων, για την αποφυλάκιση του κάθε Κορκονέα, για τα παιδιά που έστειλε να φάνε τον Φύσσα…

Τέσσερα χρόνια βασανιζόμασταν να βρούμε τον τράγο μας και τελικά τον βρήκαμε. Να ποιος φταίει για το χάλι αυτού του καημένου Λαού, του τόσο ευαίσθητου και αδικημένου. Τον βρήκαμε και τον σφάξαμε, επιτέλους! Τώρα μπορούμε να πάμε για ύπνο, ήσυχοι και ευτυχείς. Από αύριο τα νοσοκομεία θα καταργήσουνε τα ράντζα, οι γιατροί θα τρέχουνε πέντε-πέντε πάνω από το κρεβάτι σου, το σπίτι σου δεν θα κινδυνεύει από τους ξένους αλήτες που ανέλαβαν τις δανειακές σου διεκπεραιώσεις, η αστυνομία θα σου ανοίγει το κεφάλι μιλώντας σου στον πληθυντικό και, εν πάση περιπτώσει, μια καινούργια εποχή ξημερώνει. Η εποχή των παγετώνων. Ντυθείτε και οργανωθείτε καλά. Θα κρατήσει πάρα πολύ. Περισσότερο απ’ όσο φανταζόσασταν την Κυριακή που τόσο βαθυστόχαστα και ευσυνείδητα πήρατε τις αποφάσεις που πήρατε. Γιατί ο Τσάρος, ο Καίσαρας, ο Σουλτάνος, ο Ηγεμόνας, ο Εμίρης δεν έρχεται για να καθίσει τρία-τέσσερα χρόνια και να φύγει. Θα διακορέψει γενιές και γενιές.