“Αγανακτισμένοι”–Tony Gatlif

Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ “Αγανακτήστε!” του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, και συναναστρέφεται με τους “αποκλεισμένους” της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, άστεγοι), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας, που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή…

“Είναι επείγον.

Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα του καπιταλισμού οδηγεί το κόσμο και τους λαούς σε μια κρίση όλο και πιο

σκληρή για χιλιάδες ανθρώπους, οδηγώντας τους στην ανεργία και βυθίζοντας τους στην μιζέρια.

Οι σκοτεινοί καιροί που ζούμε μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις, ένα κύμα βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, ένα πόλεμο πολιτισμών, ανέγερση των λαών ενάντια σε άλλους λαούς στο όνομα του θεού, της ασυμβατότητας των πολιτισμών ή απλά να μισούν ο ένας τον άλλον.Απέναντι σε αυτό το τρομερό ζήτημα ο κινηματογράφος, όπως και η λογοτεχνία, η μουσική και οι υπόλοιπες τέχνες πρέπει να το πολεμήσουν.

Πρέπει να αντιδράσει γρήγορα, μα χωρίς να εγκαταλείψει τις αρετές τους και την ιδιομορφία του.

Οι αγανακτισμένοι (les indignes) είναι η μυθιστορηματική μαρτυρία  σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει σήμερα και το θέμα μας μεταφέρει σε μια  πραγματικότητα πυκνή και χειροπιαστή για μια Ευρώπη εξεγερμένη για δικαιοσύνη, δύναμη και ζωή, μέσα από τα μάτια και τις ψευδαισθήσεις της Μπέτης, μιας νεαρής “λαθραίας” μετανάστριας από την Αφρική. Το “Indegnez-vous” του Stephane Hessel είναι η κινητήρια δύναμη για την γενική βίαιη επαγρύπνηση η οποία ζωντανεύει όλη την Ευρώπη που

βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης της κοινωνική συνοχή της. Αυτήν την πραγματικότητα και οι παράλογες καταστάσεις που η ίδια δημιουργεί,η Μπέτη θα την αντιμετωπίσει ολομέτωπα μέσα από τις πολυπλοκότητες του ταξιδιού της στα σύνορα της Ευρώπης. Όταν η ελπίδας της Μπέτυ ναυαγήσει θα ακούσει το τραγούδι της εξορίας, περπατώντας και τρέχοντας με τα πόδια μέσα σε αυτόν τον παράδεισο, όταν ολόκληρα πλήθη τραγουδούν το κάλεσμα του ξεσηκωμού.

Ο μοίρα χιλιάδων αγανακτισμένων αντιπαρατίθεται μέσα σε μια νέα μορφή κινηματογραφικής ποίησης από την ανάγκη των ανθρώπων χωρίς χαρτιά, χωρίς ονόματα, που έχουν απορριφθεί από όλες τις χώρες.

Μέσα από αυτό το ταξίδι και τις συναντήσεις με την ανθρώπινη αλληλεγγύη, στην καρδιά των πόλεων φαντασμάτων ερειπωμένες από την κρίση, η Μπέτυ κατά την αναζήτηση δουλειάς, θα βρει στο δρόμο της απογοήτευσης τους Αγανακτισμένους οι οποίοι θα της τραγουδήσουν γράφοντας στους άδειους τοίχους « Cada dia tus ilusiones se cruzan con las nuestras » (κάθε μέρα οι ψευδαισθήσεις σου σμίγουν με τις δικές μας).

Ο Malraux είπε ότι η τέχνη ήταν ενάντια στην μοίρα. Ο κινηματογράφος με την γραφή του μπορεί και πρέπει να είναι ενάντια στην μοίρα. Αυτό είναι ένα ερώτημα ηθικής και θέλησης.

Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος….” *

*μεταφράζει απο το επίσημο site του Tony Gatlif η πολυ καλη φίλη Cataltenative….

Η ταινία “Indignados” προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου και ανοίγει την αυλαία του φεστιβάλ 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,στις 9 Μαρτίου.